Ne možemo govoriti o Bogu, ako prije nismo naučili pričati s njim

0 19

Ovaj svijet na kojem živimo,prepun je različitih ponuda i rješenja za naš život. Nudi nam svakodnevno proizvode i stvari koji nas barem na kratko razvesele ili zadovolje, da nam je barem malo lakše, u svoj toj zbrci i strci. Tako najčešće posežemo za instant rješenjima, kako bismo u što kraćem roku postigli nešto veliko, gotovo u tren oka.

Tako i ja sam, a vjerujem i neki od vas svako jutro posežem za nečim brzim, da me razbudi, da mogu biti spreman i budan za cijeli dan, a to je najčešće kava ili nescafe. Svako jutro dok uzimam vrećicu NESCAFEA u ruke i otvaram, primjećujem da na toj vrećici piše 3 U 1. Kava, mlijeko i šećer-da sve to zasladi- su sasvim dovoljno rješenje svakog jutra svima nama da nas drže budnima cijelog dana. Ako nešto od toga nedostaje, odmah nešto ne valja, nešto fali nije to to. Naravno taj napitak treba biti vruć kako bi na nas što bolje djelovao, kako bi nas zagrijao, prodrmao, možda i probudio. Vidimo to troje čini jednu cjelinu, zajedno ih drži mala vrećica, dok se konačno ne rastope u vodi ili mlijeku i izvrše svako svoju svrhu na naše opće veselje.

Možemo reći Ovo je samo jedan od milijun običnih, nesavršenih primjera  kojim si možemo dočarati Presveto Trojstvo. Otac, Sin i Duh Sveti su to presveto trojstvo, koje mi danas slavimo. Koliko god si htjeli protumačiti i dočarati sve to, sve naše riječi samo su pokušaj govora o Bogu. Presveto Trojstvo nam i dalje ostaje jedna velika tajna, tajna vjere. Jer Bog nije neka zagonetka koja bi se mogla odgonetnuti, već je Tajna koja je svima nama nepoznata, ali od koje svi mi živimo. Makar ne shvaćamo, s povjerenjem vjerujemo sve što je Bog o sebi progovorio po Crkvi.

Jednom je sveti Augustin rekao: “O Bogu uvijek možemo više misliti nego reći, a on je veći i od svake naše misli” Ne možemo govoriti o Bogu, ako prije nismo naučili pričati s njim. Mi Boga ne vidimo, ali ga osjećamo, osjećamo njegovu prisutnost. Kao kad nekoga upoznajemo, možemo puno o njemu znati, pročitati hrpu knjiga o njemu, ali kad je među nama, kad je on tu prisutan tek tada ga osjećamo, tek tada ga upoznajemo na pravi način. Mi ljudi smo imali priliku vidjeti Boga u njegovom  Sinu Isusu, jer nam je i sam rekao: »Tko je vidio mene, vidio je i Oca.

Ozračje, atmosferu koje netko oko sebe stvara, ne može se odglumiti, niti može biti namješteno, barem ne zadugo, nego izlazi iz nutrine, jer kakvi smo u duši tako i živimo izvana, tako se i ponašamo. Sve ono što činimo proizlazi iz naše duše. A na poseban način smo mogli doživjeti takvo iskustvo i primjer kad se nađemo ne samo s pojedincem, nego kad se nađemo među osobama koje se istinski vole i poštuju, kao što može biti u obitelji.

Kako se tek u takvoj sredini osjeti zračenje, kad se osjeti kako se svi iznimno vole i poštuju, kako imaju razumijevanja i skrbe jedni za druge, kako su složni u svemu što čine. I iz toga također uvijek izvlačimo poruku i pouku, kako je svatko od nas pozvan zračiti životom i dušom kako bi uljepšao i obogatio tuđi život. Jer Što tko nosi u duši, to širi oko sebe.

Samo Bog koji je u sebi ljubav, mogao je oko sebe širiti ljubav i svoje djelovanje usmjeriti prema svima nama, a na poseban način prema čovjeku kojeg je ljubio i uvijek ljubi. Bog nas želi imati kao svoje prijatelje, podijeliti nam svoju ljubav.

Jedan i Trojstveni Bog koji je u sebi tajna ljubavi i života, nije želio svoju vječnu sreću i svoju slavu zadržati samo za sebe, nije ohol,  nego je stvorio svijet i u njemu žive ljude, da bi za njih pripremio vječni život u svojoj ljubavi. Bog Otac poslao je u svijet svoga Sina, i u Duhu Svetom primamo milost djece Božje, da jednom baštinimo nebo. To je sigurno radosna poruka svima nama, ali i nada u vječnost!

Samo zahvaćeni ljubavlju Presvetog Trojstva, to jest živeći po primjeru Trojstva, možemo onda i mi prekoračiti granice vremena i života i tako prijeći u vječnost.

U ovom kontekstu možemo iz našeg ljudskog iskustva pokušati malo bolje razumjeti današnji evanđeoski tekst, kao i otajstvo Presvetoga Trojstva čiju svetkovinu danas slavimo. Trojedini Bog je u sebi jedna velika obitelj koja se ljubi savršenom ljubavlju. Među osobama vlada takav savršeni sklad da oni jedan drugome daju sve što imaju, ali u isto vrijeme su ravnopravni i nitko nikome ništa ne oduzima, nitko nikome ne škodi.

Dragi vjernici! Budimo i mi takvi. Prava zajednica ljubavi i mira. Primjer imamo, samo ga moramo slijediti. Neka i nas Presveto Trojstvo, poput kave-nescafea, probudi i drži nas budnima- ne samo cijeli dan- već cijeli život, kako bismo bili spremni u svakom trenutku  svjedočiti svoju vjeru, kako riječima tako i djelima, ali naravno iz ljubavi! Amen!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More