Prvi križni put “Za Križem po Višnjici”

0 194
Hodočasnici i župnik Vlado Borak ispred kapele svetog Florijana

U subotu, 2. travnja 2022. godine, s početkom u 8:30 sati održao se prvi križni put “Za Križem po Višnjici”  u najstarijem naselju Višnjice – Zlogonju.

Ideja se razvila spontano kroz priču na sastancima Upravnog vijeća Zavičajne udruge Višnjica sa željom daljnjeg njegovanja hodočasničke i vjerske tradicije kraja. Višnjičarci godinama hodočaste u svetište Marije Bistrice uoči Duhova te u ostala brojna hrvatska i inozemna svetišta. Višnjica se može pohvaliti bogatstvom kapeli, kapelica i križeva koji su raštrkani po bregovitom zavičaju i odoljevaju zubu vremena, kao između ostalog i stanovnici Višnjice. Prvotna ideja križnog puta po Višnjici obuhvaćala je kompletnu površinu Višnjice, koja iznosi zavidnih 18 četvornih kilometara, no u želji da hodočašćem okupimo i mlađe i starije mještane, odlučeno je kako će se hodočašće “Za Križem po Višnjci” seliti svake godine iz jednog naselja Višnjice u drugo.

Prije početka hodočašća naš župnik Vlado Borak blagoslovio je je hodočasnike i njihove nakane ispred kapele svetog Florijana te pozvao da svi zajedno molimo za mir u svijetu. Voditelj hodočašća, Damir Dukarić, obratio se s nekoliko riječi i planom puta. Otprilike u isto vrijeme hodočašće u Višnjici uživo su najavili putem Hrvatskog katoličkog radija predsjednik Zavičajne udruge Višnjica Zvonko Franc i potpredsjednica Silvija Hiržin. Na taj način htjeli su odati počast prvom po redu križnom putu u Višnjici s čvrstom vjerom kako je to tek početak jedne divne hodočasničke tradicije kraja za buduće godine. 

Loša vremenska prognoza nije uplašila 30ak hodočasnika koji su hrabro koračali postajama križnog puta kroz brjegove Zlogonja počevši od kapele sv. Florijana, oko kapelica i križeva patronimičkih zaseoka do župne crkve Pohođenja BDM u Višnjici. Petra, Ivana i Valentina čitale su tekstove na postajama križnog puta, a hodočasnici su se izmjenjivali u nošenju Križa.

Na križnom putu hodočasnike su dočekivali mještani nudeći okrepu. Veliko hvala svima, a posebno Zvjezdani i Josipu Galinec, koji su hodočasnike ugostili kod svoje kljeti u Kokotinjaku.

Pogled iz Kokotinjaka prema Ravnoj gori
Po završetku križnog puta ispred župne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije u Višnjici

Prvi križni put “Za Križem po Višnjici” uspješno je završen misnim slavljem u župnoj crkvi. Naš velečasni pohvalio je inicijativu i trud svih hodočasnika, koji su se hodočašću priključivali cijelim putem pa je tako na kraju taj broj bio puno veći od početnog.

Nadamo se i čvrsto vjerujemo da je ovo tek početak nove i nadopuna bogate hodočasničke tradicije Višnjičaraca. Ako Bog da zdravlja, vidimo se iduće godine na drugom po redu križnom putu “Za križem po Višnjici” u Zalužju.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More