Tko ne zna svoju povijest, drugi mu oblikuju budućnost!

0 60

Izreka iz naslova jako dobro upućuje na probleme na koje nailaze mnoge zajednice, od država do malih sredina koje su opterećene podjelama ili jednostavno ne znaju iskoristiti svoje potencijale – kako kulturno-povijesno nasljeđe i bogatstvo, tako i svoje gospodarske, turističke i ljudske potencijale.

Baš zato, a kako bismo mogli graditi na dobrom temelju svoju budućnost, inicijative i postići ciljeve koje smo si zadali pri osnivanju Zavičajne udruge Višnjica, Upravno vijeće Udruge je na svojoj drugoj sjednici u petak, 5. veljače 2021. godine, jednoglasno donijelo Odluku o izradi monografije naše Višnjice u kojoj bi se istražila i prikazala povijest našega mjesta od prapovijesnog vremena do danas, njezino kulturno bogatstvo, gospodarski, ljudski i svi drugi potencijali.

Znanstveno utemeljena, dokumentima potkrijepljena monografija ima za cilj pokazati, najprije nama Višnjičarcima TKO smo?, ŠTO sve imamo?, i KAKO to ugraditi u razvoj i napredak našega mjesta i ljudi u sadašnjosti i budućnosti.

S druge strane, želimo pokazati i drugima tko smo i graditi mostove suradnje u svakom pogledu.

Za istraživanja i dokumentiranje naše povijesti angažirali smo povjesničare Vlatka Smiljanića sa Hrvatskih studija i Veroniku Novoselac s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Naravno, projekt izrade monografije nije projekt samo nas iz Zavičajne udruge, nego je to naš zajednički, višnjički projekt u kojem svaki Višnjičarec, svaka udruga, svaka pravna osoba ima svoju nezamjenjivu ulogu.

U tom smislu, obraćam se u ime Zavičajne udruge svima s molbom i pozivom na suradnju! O svim detaljima ćemo Vas na vrijeme i detaljno informirati, kako osobnim susretima, tako i koristeći ovaj medij, a od ožujka i web stranicom.

Naša Višnjica je nevjerojatan dragulj! Otkrijmo ga sebi i svijetu! Nek zasja u punom sjaju!

To su zaslužili naši stari, to smo zaslužili i mi, to su zaslužili i naši potomci u budućnosti!

S pravom se možemo osjećati privilegirani i ponosni što će upravo naša generacija ispisati povijest Višnjice, maknuti s tog našeg dragulja prašinu zaborava i nepoznavanja!Bog nek poživi Višnjičarce i našu VIšnjicu!

Upravno vijeće Zavičajne udruge Višnjica:Danijela Fijačko, Silvija Komes, Damir Dukarić, Zvonko Franc, Danijel Herceg, Ivan Križanec i Danijel Mežnarić

P.s. Ne zamerite na punom stolu pijače 🙂 Trebale je proslaviti i nazdraviti za ovakvu odluku 🙂

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More