Treća mobilnost naših učiteljica – Petre Špac i Jadranke Kučar: „Kako koristiti IKT, umjetnost, aktivnosti na otvorenom i igre, timski rad, vršnjačko učenje i projektnu metodu u edukaciji na kreativan način“

0 203

U okviru Erasmus+ KA1 projekta učiteljica hrvatskog jezika Petra Špac i učiteljica likovne kulture Jadranka Kučar iz Osnovne škole Izidora Poljaka Višnjica posjetile su grad Assen u Nizozemskoj da provedu treću po redu Mobilnost u svrhu učenja za pojedince.

Na tečaju je ukupno sudjelovalo 24 sudionika i dvoje voditelja. Voditelji su bili Tim  i Christina Stefan , a grupu su činili učitelji iz tri talijanske škole, tri hrvatske škole (Bedekovčina, Virovitica, Višnjica), dvije rumunjske škole te po jedna škola iz Finske i Portugala. Učitelji su bili raznih profila – odgojitelji, učitelji osnovnih i srednjih škola te učitelji plesa i glazbe.

Tečaj je obuhvaćao razna predavanja i aktivnosti vezane uz motivaciju učenika u nastavi, kreativnost u ostvarivanju nastavnog procesa, vrednovanje učenika kao poticaj za rad,  primjenu ICT tehnologije u nastavi, izvođenje nastave na otvorenom i u kulturnim ustanovama, igranje uloga u skupinama, kreativno likovno izražavanje uz glazbu.

 Uz zaista iscrpan program obrađene su i teme vezane uz ekologiju, InterSTEM edukacijske igre, kreativne metode mišljenja, umne mape, metode oluje ideja, a predstavljen je i nizozemski obrazovni sustav.

U sklopu tečaja organiziran je posjet jednoj od tipičnih nizozemskih vjetrenjača. Unutar vjetrenjače su tri mlina – za brašno, začine i laneno ulje koji su još u funkciji. Zanimljivo je da su voditelji mlina umirovljeni volonteri kojih ukupno ima preko 50.

Tijekom 42 sata teorijskih i praktičnih predavanja sudionice su stekle znanja i vještine u korištenju neformalnih metoda poučavanja u formalnom obrazovanju, upravljanju projektima, razvijanju iskustvenog učenja kod učenika kroz aktivnosti na otvorenom, razvijanju komunikacijskih, liderskih, poduzetničkih i timskih kompetencija, kvalitetnom osobnom ispunjavanju i razvoju u cjeloživotnom učenju.

Najvažniji cilj je, ipak, da uvođenjem promjena u načinu poučavanja pobuđuju želju učenika i kolega da promijene svoj način rada putem istraživačkih metoda i rješavanja problema. Time učenje postaje kreativno, suradničko i otvoreno.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More