I. Križni put po Višnjici

0 166

Kako bismo doprinijeli jačanju zajedništva među mještanima Višnjice te potaknuli na upoznavanje svojega rodnog kraja, njegovih prirodnih bogatstava i ljepota, Upravno vijeće Zavičajne udruge Višnjica usvojilo je na svojoj X. sjednici prijedlog Odbora za vjersku i sakralnu baštinu o pokretanju projekta “Za križem po Višnjici”.

Kako je na sjednici istaknuo voditelj Odbora Damir Dukarić, cilj je kroz pobožnost Križnog puta, koja je duboko ukorijenjena u život višnjičkih ljudi, obuhvatiti sva naselja Višnjice. Odlučeno je da se prvi Križni put organizira kroz dijelove Zlogonja, najstarijeg višnjičkog naselja koje se prvi put spominje u darovnici kralja Bele IV. iz 1244. godine.

Križni put će se održati u subotu 2. travnja, a početak mu je kod kapele sv. Florijana u 8.30 sati gdje će sudionike blagosloviti župnik župe Višnjica vlč. Vlado Borak.

U nastavku donosimo popis postaja i okvirno vrijeme dolaska do njih za one koji se iz nekog razloga ne mogu uključiti u cijelu trasu hodočašćenja za križem.

 Uvodna molitva i blagoslov – kapela Sveti Florijan8:30
 1. postaja – kapela Sveti Florijan
 2. postaja – kapelica Meje9:15
 3. postaja – križanje ispod Zolmana9:45
 4. postaja – kapelica Biškupi10:15
 5. postaja – kapelica Bečaki10:45
 6. postaja –  Kešeri11:15
 7. postaja –  Kokotinjak11:45
 8. postaja – kod lipe iznad Joba12:15
 9. postaja – križanje ispod Joba13:15
10. postaja – pipica13:45
11. postaja – kapela Galinci14:15
12. postaja – križ kod Grofa14:45
13. postaja – križ kod Lipe15:15
14. postaja – župna crkva15:45

Križni put će završiti misnim slavljem u župnoj crkvi.

Zavičajna udruga Višnjica zahvaljuje na svesrdnoj podršci župnika župe Višnjica vlč. Vlade Boraka koji je prihvatio prijedlog te dao svoj blagoslov ovoj duhovnoj i društvenoj inicijativi.

Pozivamo sve Višnjičarce koji mogu, a osobito mlade da se odazovu na Križni put!

Isto tako pozivamo i ljude izvan Višnjice da nam se pridruže, jer osim jedinstvenog duhovnog doživljaja kakav nudi pobožnost Križnog puta, sigurni smo da će se svojim domovima vratiti obogaćeni iskustvom susreta s nezaboravnom ljepotom višnjičkih krajolika!

Upravno vijeće Zavičajne udruge Višnjica

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More